Bugun...

ATP Genel Başkan Yardımcısı Aytaç Battal'dan Sert Eleştiriler: Mehmet Şimşek Kime Hizmet Ediyor? - GÜNDEM - İnternetin Ajansı

Adil Türkiye Partisi (ATP) Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Medya Organizasyon Politikaları Başkanı Aytaç Battal, Ekonomi ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yönelik sert eleştirilerde bulundu. Battal, Bakan Şimşek’in engellilerin ÖTV’den muaf araç alma hakkını sınırlandırma girişimine tepki göstererek, bu uygulamanın engelli vatandaşlar ve aileleri üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirtti.
facebook-paylas
 Tarih: 24-06-2024 10:56:00

ATP Genel Başkan Yardımcısı Aytaç Battal'dan Sert Eleştiriler: Mehmet Şimşek Kime Hizmet Ediyor? - GÜNDEM - İnternetin Ajansı

"Ekonomik Krizin Nedeni Engelliler Değildir"

Aytaç Battal, Bakan Mehmet Şimşek’in tasarruf tedbirleri kapsamında engellilerin ÖTV’den muaf araç alma hakkını sınırlandırmaya yönelik hazırlıklarının, engelli kamuoyunda büyük ve haklı bir tepkiye yol açtığını vurguladı. Bu hakkın, yıllar önce engelli sivil toplum örgütlerinin mücadelesi sayesinde Sosyal Devlet anlayışının bir gereği olarak engellilerin seyahat hakkını kullanmalarını ve toplumsal yaşama etkin bir biçimde katılmalarını sağlamak amacıyla getirildiğini hatırlattı. Battal, “Özellikle %90 ve üzerinde engeli bulunan ağır durumdaki engelliler açısından son derece önemli bir kazanımdı. Şimdi bu kazanımın engelli vatandaşlarımızın elinden alınması tehlikesiyle karşı karşıyayız,” dedi.

"Şimşek'in bu girişimi anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır"

Battal, Bakan Şimşek’in bu haktan yararlanma süresini beş yıldan on yıla çıkarmasının, hızla değişen teknolojik gelişmeler karşısında engellileri daha geri otomobil modellerine mahkum ettiğini belirtti. Ayrıca, engellilerin ölümü halinde yakınlarından ÖTV tahsil edilmesinin, zaten yoksul olan engelli ailelerinin daha da yoksullaşmasına yol açtığını ifade etti. “Anayasamızın 2. maddesinde yer alan Sosyal Devlet anlayışı, toplumun yoksul, engelli ve güçsüz kesimlerinin korunmasını, yaşam standartlarının yükseltilmesini ve toplumsal yaşama katılımlarının güçlendirilmesini amaçlamaktadır,” diye ekledi.

Battal, Anayasanın 5. ve 10. maddelerine de atıfta bulunarak, engelliler lehine alınan tedbirlerin kaldırılması veya sınırlandırılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasanın 61. maddesine göre, devletin engellilerin korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri almakla yükümlü olduğunu vurguladı.

"Şimşek kime hizmet ediyor?"

Battal, Bakan Şimşek’in girişiminin aynı zamanda tarafı oldukları BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin “Ayrımcılık Yapılmaması ve Eşitlik” başlıklı 5, “Bağımsız Yaşayabilme ve Topluma Dahil Olma” başlıklı 19 ve “Kişisel Hareketlilik” başlıklı 20. maddelerinin de açık bir ihlali olduğunu belirtti. “Sn. Mehmet Şimşek’in engellilerin ÖTV’den muaf araç alma hakkını sınırlandıran girişimi, dünyada kötüye kullanılma olasılığı olmayan hiçbir hak yoktur. Bu hakların kötüye kullanılmasını önleme yükümlülüğü yine devletlere aittir. Araç takip sistemlerinin geliştirilmesi ve caydırıcı nitelikte cezaların getirilmesi, hem bu haksız girişimin gerekçesini ortadan kaldıracak; hem de engellileri, yakın akrabalarının baskısından korunması olanağını güçlendirecektir,” dedi.

Son olarak, Aytaç Battal, ekonomik krizin nedeninin engelliler olmadığını belirterek, Mehmet Şimşek’i istifaya davet etti. “Bu nedenle krizi çözmek üzere gündeme getirilen tasarruf önlemlerine engellilerden başlamak, vicdan ve akıl dışı bir davranıştır. Sayın Şimşek, bu uygulama ile hangi mecraya, hangi ülkeye hizmet ediyorsunuz? Kamuoyuna sesleniyorum: Sn. Şimşek’in bu haksız ve hukuksuz girişimine izin vermeyiniz. Anayasa ve uluslararası sözleşmelere uygun hareket etmesini sağlayınız. Aksi halde milyonlarca engelli ve ailesi, gasp edilen haklarını size helal etmeyecek ve kazanılmış haklarını vermemek için mücadeleye devam edecektir,” dedi.

Etiketler
  Kaynak: internethaberajansi.com.tr

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Ekrem İmamoğlu Kemal Kılıçdaroğlu karşısında aday olur mu?
  NAMAZ VAKİTLERİ
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI