Bugun...

İYİ Partili Engin’den Hükümete Sert Eleştiri: "Vatandaşlar Dini Görevlerini Yerine Getiremiyor!" - GÜNDEM - İnternetin Ajansı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, besiciler büyük bir çıkmazda. Pazar yerleri neredeyse bomboş, maliyetlerin tavan yapması nedeniyle ellerindeki hayvanları satamayan besiciler çaresizlik içinde. İYİ Parti Edirne İl Başkanı Alpay Alpagut Engin, bu durumu değerlendirerek AKP hükümetine ağır eleştirilerde bulundu.
facebook-paylas
 Tarih: 05-06-2024 12:28:00

İYİ Partili Engin’den Hükümete Sert Eleştiri:

Engin, “AKP hükümetinin yanlış hayvancılık ve tarım politikaları yüzünden birçok vatandaşımız dini görevlerini yerine getiremeyecek ve kurban kesemeyecek. Bu hükümet vatandaşını her şeyden mahrum ettiği gibi dini görevlerini yapmaktan da mahrum bıraktı,” dedi.

Besiciler Çaresizlik İçinde

Besiciler, yem fiyatlarının aşırı artışından dolayı maliyetlerin yükseldiğini ve bu yüzden kurbanlık hayvanlarını yüksek fiyata satmak zorunda kaldıklarını belirtti. Engin, “Hükümet besiciye ve çiftçiye destek verse maliyetler %70 oranında düşer. Çoban desteği de verilirse, hayvancılığa büyük katkı sağlanır. Ama hükümet, hayvancılığın bitmesini istemiyorsa çoban ve yem desteği vermeli. İnsanlarımızın hayvancılığa yönelmesi için maddi destek gerekiyor” dedi.

Kurbanlık Fiyatları ve Enflasyon Krizi

Engin, TÜİK ve ENAG’ın açıkladığı yıllık enflasyon oranlarının kurbanlık fiyatlarının artışı karşısında yetersiz kaldığını belirtti. Büyükbaş kurbanlıklara %238, küçükbaş kurbanlıklara ise %300 zam geldiğini ifade eden Engin, “Büyükbaş fiyatları 220 bin TL’ye kadar çıkarken, küçükbaşlar 15-20 bin TL’den alıcı bekliyor. Halkın alım gücü neredeyse yok denecek kadar az” dedi.

Hükümetin Yanlış Politikaları

Hükümetin dışarıdan hayvan ithalatını eleştiren Engin, “Devlet, dışarıdan hayvan getirmek yerine çobanına ve yemine destek verse ekonomiye büyük katkı sağlar. Kurbanlık fiyatlarındaki zamlar, TÜİK’in %69,80 ve ENAG’ın %124,35 olarak açıkladığı yıllık enflasyonu bile geçti. Bu durum, hükümetin yanlış hayvancılık ve tarım politikalarının bir sonucudur” dedi.

Çözüm Önerileri

Engin, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ve acil çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti. “Besiciler emek vererek hayvanları 2-3 yaşına kadar yetiştiriyor, ancak bu bayram kurbanlıklar ellerinde kalacak gibi. Halk kurban pazarına sadece sormaya gidiyor, alım gücü çok düşük. Maliyetler çok yüksek olduğu için besici elindeki kurbanı satamıyor. Hayvancılığa desteklerin artırılması şart” dedi.

Son olarak Engin, devletin çoban ve yem desteği sağlaması gerektiğini vurguladı. “Eğer yem fiyatları 500 TL’den 200 TL’ye düşerse, kurbanlık fiyatları da otomatik olarak düşecektir. Bu durum maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Devlet, dışarıdan hayvan ithal etmek yerine çobanına ve yemine destek verirse, ekonomiye büyük katkı sağlanacaktır” dedi.

Etiketler
  Kaynak: internethaberajansi.com.tr

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Ekrem İmamoğlu Kemal Kılıçdaroğlu karşısında aday olur mu?
  NAMAZ VAKİTLERİ
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI