Bugun...
SON DAKİKA

Ümit Demiroğlu'ndan Sert Eleştiriler: "Vergi Yükü, Kredi Kartı Ekstrelerini Şişiriyor" - GÜNDEM - İnternetin Ajansı

Adil Türkiye Partisi (ATP) Genel Başkan Yardımcısı Ümit Demiroğlu, kredi kartlarıyla yapılan kamu ve vergi ödemelerindeki artışa dikkat çekerek, ekonomik krizin derinleştiğini ve vatandaşın borçlanarak yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını belirtti.
facebook-paylas
 Tarih: 27-06-2024 12:21:00

Ümit Demiroğlu'ndan Sert Eleştiriler:

Vergi Ödemelerinde Rekor Artış

Demiroğlu, Bankalararası Kart Merkezi’nin harcamaların detaylarını içeren verilerine işaret ederek, “Önde gelen harcama kalemleri içinde mayısta geçen yılın aynı ayına oranla en fazla artış yüzde 191 ile kamu/vergi ödemelerinde yaşandı. Kredi kartlarıyla yapılan bu ödemeler, 22,2 milyar liradan 64,6 milyar liraya ulaştı. Henüz ilk beş ayda kartla yapılan kamu/vergi ödemelerindeki artış ise yüzde 53 oldu. Vergi borçlanarak ödeniyor. Verginin kredi kartı harcamaları içindeki payı, geçen yıl mayısta yüzde 4,3 iken bu yıl aynı ayda yüzde 6’ya yükseldi,” dedi.

Ekonomik Kriz Derinleşiyor

Demiroğlu, “Vatandaş, ekonomik kriz içinde kamu ödemelerini de borçlanarak yapıyor. Vergi yükü ağırlaştıkça ekstreler de şişiyor. Bu yıl vergi ve harçlar yüzde 58,5 zamlanmışken kredi kartlarıyla yapılan kamu ve vergi ödemelerindeki artış bu oranın üç katını aştı. Yaşanan bu darboğaza rağmen iktidar, hala vergi paketiyle bütçe açığını halkın cebinden kapatmanın derdinde,” ifadelerini kullandı.

Market ve AVM Harcamalarında Artış

Ümit Demiroğlu, harcamalarda liderliğin yine market ve AVM’lerde yapılan ödemeler olduğuna dikkat çekti. “Kartla yapılan market ve AVM harcamaları, mayısta geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 106 artarak 178,6 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde ekstreler içindeki yemek harcamaları yüzde 124 artarak 52,9 milyar lira ve çeşitli gıda harcamaları yüzde 111 artarak 76,2 milyar lira oldu. Vatandaşlar mutfak harcamalarını bile borçlanarak yapabiliyor,” dedi.

Dar Gelirli Nakit Avansa Erişemiyor

Demiroğlu, halkın büyük kısmının borç içinde ve ay sonunu getiremediğini belirterek, “Borcu borçla kapatmanın peşindeki dar gelirli artık daha önce sıkça başvurduğu nakit avansa da erişemiyor. Kredi kartlarından nakit çekilen tutar 60 milyar liranın altına kadar geriledi. Bu tutar ocakta 116 milyar lira idi. Bu tabloya rağmen iktidar ne asgari ücret, ne emekli aylığında düşen alım gücüne karşı iyileştirmeye yanaşmadı, dar gelirlinin sorunlarına karşı üç maymunu oynamaya devam ediyor,” şeklinde konuştu.

Lüks Tüketim Hız Kesmeye Başladı

Ekonomik darboğazda bazı harcamaların da hız kestiğini belirten Demiroğlu, “Mayısta kredi kartıyla elektrik-elektronik ve bilgisayar harcamaları yüzde 75 artarak 75,8 milyar lirayı, giyim ve aksesuar harcamaları yüzde 104 artarak 72 milyar lirayı aştı. Oysa bu harcamalardaki artış, önceki aylarda kredi kartına yeni kısıtlama beklentilerinin de etkisiyle çok daha yüksek olmuştu. Ayrıca temmuzda beklenen enerji zamlarından önce mayısta benzin ve yakıt istasyonunda yapılan harcamalar ise yüzde 146 artarak 66,8 milyar liraya dayandı,” dedi.

Ümit Demiroğlu, yaşanan ekonomik krizin halk üzerindeki etkilerini vurgulayarak, hükümetin vatandaşın sorunlarına karşı kayıtsız kaldığını belirtti. "Vatandaşlarımızın ekonomik yükünü hafifletecek çözümler üretilmediği sürece, bu tür sorunlar artarak devam edecektir. Adil Türkiye Partisi olarak, halkımızın yanında olmaya ve onların sesi olmaya devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.

Etiketler
  Kaynak: internethaberajansi.com.tr

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Ekrem İmamoğlu Kemal Kılıçdaroğlu karşısında aday olur mu?
  NAMAZ VAKİTLERİ
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI