![]() |
Tweet |
TREND MEDYA ARAŞTIRMASI: CHP'Lİ BAŞKANIN ŞİRKETİNDEN BELEDİYEYE YARIM MİLYONLUK FATURA BOMBA ETKİSİ YARATTI
AFYONKARAHİSAR'DA SKANDAL! FATURALAR GÜNDEMİN MERKEZİNDE
Trend Medya Araştırma Ekibi, Afyonkarahisar'ın siyasi atmosferini kökten sarsan bir iddiayı masaya yatırdı.
CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Faruk Duha Erhan’ın sahibi olduğu Er Tarım isimli şirketin, CHP’li Afyonkarahisar Belediyesi’ne son iki ayda yaklaşık yarım milyon liralık ürün ve hizmet faturası kestiği ortaya çıktı. Bu durum, sosyal medyada “fatura skandalı” olarak adlandırılırken, kent siyasetinde büyük bir çatlağa yol açtı.
İhlas Haber Ajansının derlediği belgelere göre, skandalla ilgili belgeler ve yapılan açıklamalar olayın boyutlarının daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Faturaların detayları ve yaşanan süreç kamuoyuna yeterince şeffaf bir şekilde açıklanmadı. Vatandaşların kafasında ise skandalla ilgili yanıt bekleyen birçok soru işareti var.
İKİ AYDA YARIM MİLYON LİRALIK FATURA: DETAYLAR NELER?
Elde edilen bilgilere göre, Erhan’ın sahibi olduğu Er Tarım, yalnızca 14 Ekim 2024 tarihinde Afyonkarahisar Belediyesi’ne dört kalemde yüklü faturalar kesti. Bu faturaların detayları şu şekilde sıralandı:
- 136 bin 721 TL
- 37 bin 989 TL
- 67 bin 194 TL
- 21 bin 071 TL
Bu işlemlerin ardından şirketin, Kasım 2024’te de toplam 121 bin TL'lik bir fatura daha belediyeye kesmesiyle toplam tutar yaklaşık yarım milyon TL’ye ulaştı. Ancak, 31 Mart seçimlerinden bu yana Erhan’ın şirketi tarafından kesilen faturaların toplam tutarının ne kadar olduğu ve hangi işlemler karşılığında kesildiği henüz net değil.
CHP’Lİ BAŞKAN FARUK DUHA ERHAN’DAN YANIT: “HER ŞEY KAYIT ALTINDA VE YASAL”
Kamuoyunda büyük tepki çeken iddialar sonrası CHP İl Başkanı Faruk Duha Erhan, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak konuya açıklık getirdi. Erhan, işletmesinin 50 yıllık bir aile şirketi olduğunu ve dürüstlüğü bir gelenek olarak benimsemiştiklerine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
- “Sahibi olduğum şirket, ulusal ve uluslararası ticarette bilinirliği olan, kurumsal bir markadır. Belediyeler, ticari müşterilerimiz arasında her dönem yer aldı.”
- “31 Mart öncesi belediyeyle olan ticari ilişkimiz seçim sonrasına göre çok daha yüksek tutarlıydı. Zaruri ürünlerin temininden öteye geçmeyen bir sınır çizildi.”
- “Tüm satışlarımız ihale esaslarına uygundur ve resmi kayıtlara dayalıdır.”
Erhan, açıklamasında olayın siyaseten manipüle edildiğini iddia ederek, “Bu zorlukların üstesinden mahirce geleceğiz, yolumuzdan şaşmayacağız” diyerek değerlendirmelerde bulundu. Ancak söz konusu faturaların şeffaf biçimde belgelenmemesi ve hangi ürün ya da hizmetler karşılığında alındığının detaylandırılmaması tartışmaları dindirmedi.
AK PARTİ’DEN SERT ÇIKIŞ: “FATURA SKANDALI AÇIKLIĞA KAVUŞTURULSUN”
Skandalın alevlenmesinde önemli bir rol oynayan AK Parti İl Başkanlığı, yaptığı açıklamayla faturaların detaylarının kamuoyuna açıklanmasını talep etti. AK Parti Afyon Teşkilatı, belediyenin ve CHP İl Başkanının bu konudaki sessizliğine tepki gösterirken, “Belediyeler vatandaşın vergileriyle finanse edilen kurumlardır, ilişkilerin bu derece iç içe geçmiş olması kabul edilemez” ifadelerine yer verdi.
Bu açıklamaların ardından, CHP’li belediyenin söz konusu alımları hangi yöntemle gerçekleştirdiği ve bu alımların gerçekten “zaruri” olup olmadığı tartışma konusu haline geldi. AK Parti cephesi, belediye ile Er Tarım’ın ilişkisinin derinlemesine incelenmesi gerektiğini dile getiriyor.
TİCARİ TRANSFERLERDE ‘DOĞRUDAN TEMİN’ YÜNTEMİNE DİKKAT
Trend Medya'nın olayla ilgili yaptığı saha araştırması, belediyenin ürün ve hizmet alımlarında “doğrudan temin yöntemi”ni kullandığını ortaya koyuyor. Doğrudan temin yöntemi, özellikle küçük ölçekli ve acil olduğu iddia edilen alımlarda sıkça başvurulan bir yöntem. Ancak bu yöntemin detaylandırılmaması, şeffaflıkla ilgili soru işaretlerini beraberinde getiriyor.
Siyasi uzmanlar, doğrudan temin usulünün yasal sınırlar içinde olsa bile manipülasyona açık bir model olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle çıkar çatışması iddialarının olduğu durumlarda bu tür transferlerin denetlenmesinin zor olduğu vurgulanıyor.
SOSYAL MEDYA TEPKİSİ: HALK ŞEFFAFLIK İSTİYOR
Trend Medya’nın sosyal medya analizine göre, olayla ilgili tepkilerin büyük bir kısmı şeffaflık çağrısı üzerine yoğunlaşıyor. “Fatura skandalı” etiketiyle sosyal medyada binlerce paylaşım yapılırken, vatandaşlar, Er Tarım'ın belediyeye hangi kalemde ürünü veya hizmeti fatura ettiğinin ayrıntılı şekilde açıklanmasını istiyor. Vatandaşların çoğu, belediyelerde parti bağlantılı olan firmalarla ticaretin etik dışı olduğunu öne sürüyor.
TREND MEDYA’DAN ÜÇ TEMEL SORU
Trend Medya Araştırma Ekibi olarak bu olayın odak noktalarını daha iyi anlayabilmek için şu üç soruya yanıt arıyoruz:
1. Kesilen faturaların karşılığı olan hizmet veya mallar, belediyenin gerçekten hayati ve zaruri ihtiyaçları mıydı?
2. Doğrudan temin usulü, bu alımlarda hangi gerekçelerle kullanıldı ve yasal tüm süreçlere uygun olarak mı uygulandı?
3. 31 Mart’tan bu yana Er Tarım’ın CHP’li belediyeyle toplam ticaret hacmi ne kadardır ve bu durum CHP’nin kamu yönetimindeki şeffaflık söylemleri ile çelişiyor mu?
YERELDEN ULUSA: BU SKANDAL SİYASİ DERSLERİN HABERCİSİ Mİ?
Afyonkarahisar’da patlak veren bu olay, yalnızca CHP’li yerel yönetimi değil, tüm belediyelerdeki ticari ilişkilerin şeffaflığı konusunu gündeme taşıdı. Olayın ulusal düzeyde yankılar bulması, yerel yönetimlerin bütçe harcamalarının daha fazla denetime tabi tutulacağı yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Şimdi gözler hem CHP Genel Merkezi’nin hem de ilgili denetim kurumlarının bu skandala nasıl bir yaklaşım sergileyeceğine çevrildi.
Trend Medya Araştırma Ekibi olarak, süreci yakından takip edecek ve kamuoyunu doğru bilgilerle bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Haber Dosyamızda CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Faruk Duha Erhan ile ilçe belediye başkanları arasında ne gibi bir ilişki olduğunu haftaya yayınlayacağımız yazı dizimizde bulabilirsiniz.