|
Tweet |
Alca, 2014–2025 yılları arasında Hizan’dan yaklaşık 10 bin kişinin göç ettiğini belirterek, bu tablonun plansızlık ve sahipsizliğin açık sonucu olduğunu vurguladı.
“HİZAN KENDİ YAĞIYLA BİLE KAVRULAMIYOR”
Hizan ekonomisinin tamamen kendi imkânlarıyla ayakta kalmaya çalıştığını ifade eden Alca, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu belirtti:
“Esnafımız, çiftçimiz, üreticimiz sadece günü kurtarabiliyor. Ne sanayi var, ne istihdam alanı, ne de üretimi büyütecek bir destek mekanizması. İnsanlar sadece hayatta kalmaya çalışıyor.”
“GENÇLER MECBUR KALDIĞI İÇİN GÖÇ EDİYOR”
Göçün bir tercih değil, zorunluluk olduğunun altını çizen Alca, Hizan’dan İstanbul, Bursa ve Çukurova bölgesine yoğun bir nüfus hareketi yaşandığını söyledi:
“İnsanlar doğdukları toprakları isteyerek terk etmiyor. İş olmadığı için, geçim olmadığı için göç ediyor. Eğer tarım ve hayvancılık desteklenseydi, bu insanlar kendi memleketinde üretirdi.”
“İNTERNET SATIŞI VAR AMA KAZANÇ YOK”
Bazı üreticilerin internet üzerinden satış yapmaya çalıştığını belirten Alca, bunun da yeterli olmadığını dile getirdi:
“Üretici tek başına ne pazarlama yapabilir ne markalaşabilir. İnternet satışı var ama sistem yok. Bu yüzden emeğin karşılığı alınamıyor.”
“GÖÇÜ DURDURMANIN YOLU ÜRETİMDİR”
Yeniden Refah Partisi olarak çözümün net olduğunu ifade eden Alca, çağrısını şu sözlerle tamamladı:
“Hizan’dan göçü durdurmanın yolu fabrika, kooperatif ve gerçek tarım desteğidir. İnsanlar memleketinde kazanırsa kimse gurbete gitmez. Bu düzen değişmek zorundadır.”